Bekæmp den skæmmende glaspest

Undgå mælke hvide glas, med disse enkelte tips og tricks.

Glaspest er simpelthen så skæmmende for drikkeglas. Når der sætter sig en rand eller nogle tågede områder på de ellers så flotte drikkeglas, så kan det være glaspest. Det kan også være kalk eller sæberester, men i værste fald kan det altså være glaspest.

Det er ikke for ingenting, at fænomenet har fået sit navn. Det er nemlig noget, som glas kan blive angrebet af, og så er det enten umuligt eller ret svært at komme til livs. I denne guide får du en håndfuld gode råd i forhold til at forebygge glaspest og til at kunne have held med at fjerne det.

Hvad er glaspest?

Glaspest kan typisk opstå, når glas er blevet vasket ved for høje temperaturer for mange gange. Det kan ofte ske i opvaskemaskinen ved en temperatur på over 60 grader. Den mælkede rand er kiselsyre, som netop kan udskilles, når temperaturen er over 60 grader. Kiselsyren er en del af selve glasmassen, og den kemiske proces kan resultere i glaspest.

Ofte er det ældre glas, der rammes af glaspest, men også nyere glas kan blive ramt over tid. Har angrebet sat sig for godt fast, så er der desværre ikke noget at gøre. Så er det en permanent tilstand. Handler du straks, kan du være heldig at fjerne glaspesten.

Fjern glaspest med disse råd

Du kan fjerne lettere glaspest på flere måder. Du kan for eksempel afprøve disse tre metoder:

  • Med tandpasta

  • Med eddike

  • I opvaskemaskinen

Der er tale om tre ret nemme metoder, som bestemt er værd at afprøve, inden du bare kasserer de pestramte glas.

Tandpastametoden går ud på, at du smører tandpasta på glasset – både indvendigt og udvendigt. Efter ca. 15 minutter kan skrubbe glaspesten væk.

Eddikemetoden går ud på, at du lægger glassene i en balje, der er fyldt med en blanding af 1 liter varmt vand og 2 dl eddike- eller citronsyre. Efter ca. 45 minutter tages glassene op og skylles i koldt vand.

Opvaskemetoden går ud på, at du sætter glassene i maskinen og kører en vask med kalkfjerner, citronsyre eller eddike.

Sådan fjerner du glaspest – hvis ellers det lykkes. Det er desværre muligt, at glassene har taget permanent skade, og så er der ikke noget at gøre.

Forebyg, at dine glas får pest

Fjern effektiv glaspesten på den ene eller den anden måde og gør det så hurtigt som muligt. Der er desværre ingen garanti for, at det lykkes, og det er altid super ærgerligt. Derfor giver det rigtig god mening at gøre, hvad du kan for at forebygge, at dine glas får glaspest.

Har du nogle smukke gamle glas, så bør du faktisk undlade at vaske dem i opvaskemaskinen. Du kan også afkalke glassene af og til, så afkalkningsmidlet kan opløse kalken. Desuden er det vigtigt, at du ikke får vasket dine glas ved en temperatur på over 60 grader. Sørg også for, at der er den rette mængde salt og afspændingsmiddel i opvaskemaskinen. Det giver den bedste balance, og det kan forebygge angreb af glaspest.

Relaterede artikler