Tips til valg af kogeplade

Tips, råd og vejledning til køb af kogeplade

Kogepladen er for langt de fleste mennesker et af køkkenets centrumer. Når du skal vælge ny kogeplade eller når den gamle skal udskiftes, vil det i høj grad være dine vaner, som er med til at afgøre, hvilken type der er den rette for dig. Om du er til induktion, glaskeramisk, masseplader eller gas, handler ofte og om vaner.

Herunder får du komplet guide til at vælge de helt rette løsninger til dit køkken.

Sådan vælger du den bedste kogeplade

Det bedste kogeplade er dét, som matcher dine behov. Selvom madlavning med induktion er blevet mere og mere populær igennem de seneste år, er der fortsat mange danskere, som vælger glaskeramisk, masseplader eller gas når de skal have ny kogeplade.

Når du skal vælge ny kogeplade til hjemmet, skal du gøre dig overvejelser over følgende:

  • Hvor hurtigt skal maden kunne varmes op?
  • Hvad er mit behov for brandsikkerhed?
  • Hvad er materialerne på mine gryder og pander?
  • Hvor stor betydning har mine vaner?
  •  

For mange af os handler madlavning om vaner. Er vi vant til at lave mad på keramisk kogeplade, kan det kræve omstilling, når du anskaffer induktionsmodellerne, der varmer hurtigere op, og varmer noget anderledes end den keramiske. Har du gryder og pander derhjemme i kobber eller rent aluminium, skal du udskifte disse med magnetisk kogegrej, hvis du anvender induktion. Du kan teste de gryder, potter og pander, ved at se om en magnet kan sidde fast i bunden. Dette er en vejledende testmetode, da der kan være stor forskel på hvor godt at en gryde eller pande virker på induktion alt efter kvalitet af den.

Der er således både vanemæssige, sikkerhedsmæssige, praktiske og økonomiske overvejelser, du skal gøre dig, før du køber ny kogeplade.

Du får størst chance for at vælge den rette kogeplade, når du er bekendt med de forskellige typer, deres anvendelsesmuligheder og deres begrænsninger.

Få kendskab til de forskellige typer af kogeplader

Induktion kogeplade

Har du brug for et hurtigt opvarmende komfur med høj brandsikkerhed, kan induktions kogeplader være et godt valg for dig. Denne type er mest udbredt i de danske husstande, hvor gryder og pander varmes op via induktionsmoduler under glasset.

Den høje sikkerhed ved denne type er, at det kun er gryder og pander, som varmes op – glasset bliver ikke varmet op, og derfor vil der ikke gå ild i papir eller andet brandfarligt materiale, som ved et uheld er havnet på glasset. Brandrisikoen minimeres yderligere ved, at induktionsudgaverne slukker af sig selv, hvis du glemmer det, da de ikke kan kører uden en gryde eller pande på zonen.

Du skal være opmærksom på materialer på dine gryder og pander, når du anvender induktion. Visse materialer såsom billige aluminiumslegeringer støjer mere, og de tager længere tid om at bringe indholdet i kog.

Som følge af deres popularitet findes der mange moderne og teknik avancerede udgaver af induktionsmodellerne. De fås f.eks. med varmekontrollerede indstillinger, så du kan bestemme den præcise temperatur på komfuret.

Fordele og ulemper:

  • Ideel for dig der går op i madlavning og bagning og ønsker de mest moderne funktioner
  • Varmer hurtigt op
  • Høj brugervenlighed
  • Stor brandsikkerhed
  • Findes i mange udgaver
  • Kræver tilvænning
  • Kræver magnetisk kogegrej.

 

Keramisk kogeplade

De keramiske udgaver er den næst mest anvendte komfurtype, som i look og design kan minde om induktionsmodellerne. Dog er deres opvarmningsmetoder forskellige. Den keramiske udgave er designet med varmelegemer, som befinder sig under overfladen af hærdet glas.

Dette har stor praktisk værdi, da du kan anvende alt slags kogegrej (hvorimod du skal anvende udstyr med magnetbund på induktionsudgaven).

Keramiske kogeplader findes i mange udgaver og størrelser, og du skal være opmærksom på kogezonernes størrelser, og mulighed for udvidelse.

Glaskeramiske kogeplader lægges oftest ned i et hul i bordpladen, og ligger fast ved hjælp af en pakning der sidder på undersiden af glasset. 

Fordele og ulemper:

  • Findes i mange størrelser og udgaver
  • Gode funktioner og høj brugervenlighed
  • Kan anvendes sammen med alt slags køkkengrej
  • Varmer langsommere op
  • Lavere brandsikkerhed

 

Gas kogeplade

Hvis du spørger mange kokke, vil de sige at det eneste rigtige er gas kogeplader, da du ved hjælp af gas straks får en kraftig varme. Når du skal vælge gas kogeplade skal du være sikker på at den du vælger, er kompatibel med den gas type som du har der hjemme. På mange af kogepladerne kan dyserne udskiftes, til den gastype som du har. Her skal du også være opmærksom på, at det skal være en autoriseret gasmester der skal tilslutte, og justerer dyserne ind efter montering.

Fordele og ulemper:

  • Findes i mange størrelser og udgaver
  • Sviner meget grundet gassen
  • Kan anvendes sammen med alt slags køkkengrej
  • Varmer hurtigt op
  • Lav brandsikkerhed
  • Skal monteres af autoriseret gasmester

 

Fritstående kogeplade

De egner sig til camping og de situationer, hvor der skal laves mad på 1 eller 2 varmeplader, som opvarmes via el-tilslutning. Disse modeller findes i forskellige udgaver – de simple og de mere avancerede induktionsmodeller med brugervenlige funktioner.   

Har du brug for en enkelt kogeplade til sommerhuset, camping eller et tredje formål, er disse modeller ideelle for dig. Det er fleksible løsninger, som du kan tage med dig, hvorhen du vil, så længe der er adgang til el.

Når du køber disse udgaver, skal du være opmærksom på Watt, der fortæller om effektiviteten. De fås fra 1000-2300 W. Dine stege og opvarmningsbehov er med til at bestemme, om det er de simple eller de moderne udgaver, du skal vælge. De nyeste udgaver kan bruges til både opvarmning, dybstegning, woktilberedning og almindelig stegning.

Fordele og ulemper:

  • Fleksible modeller
  • Findes i simple og avancerede designs
  • Egner sig til camping
  • Færre funktioner
  • Kræver adgang til stikkontakt
  • Varierer i temperaturintervaller.

Relaterede artikler