Tips til valg af vaskemaskine

Tips, råd og vejledning til køb af vaskemaskine

 

Er du på jagt efter en ny vaskemaskine, har vi her opsat en guide til hvad du skal være opmærksom på inden du køber, og et par generelle gode information der er værd at tage op til overvejelse inden du handler.

 

Vælg en vaskemaskine med den rette kapacitet

 

Vaskemaskiner i dag kommer med et vel af forskellige muligheder i kapaciteten, helt ned fra de små kompakte på 3-4kg, og helt op til 14kg på enkelte modeller. Men er større altid bedre? Nej dette mener vi bestemt ikke, fordi størrelsen på tromlen har indflydelse på meget mere end bare hvad du kan stoppe ind i den.

Singlen og parret

Er du alene eller et par vil du formentligt i dagligdagen helt fint kunne klarer dig med en vaskemaskine med en kapacitet på op til 6kg. Dette vil som oftest kunne klare alt dagligdags tøjet i et fornuftigt tempo, selv om du samler sammen til en fuld vask hver gang. Der vil dog være situationer hvor en maskiner af denne størrelse vil kunne give lidt problemer, f.eks ved vask af sengetøj, dyner, større jakker og lign. Derfor anbefaler vi som udgangspunkt at man tager en maskine på 7kg og op efter, også selvom man bare er alene eller et par. For når man går ind og kigger på energiforbruget på maskinerne i dette leje, giver det ikke et særligt stort udslag på samme standart maskiner. Dog vil der som oftest kunne ses forskel på billigere maskiner der bruger mere vand og størm, end højere udviklet meget energivenlige maskiner.

Den lille familie

Er du en famillie på tre til fem oplever du nok at tøjet hober sig hurtigt op, og at det er vigtigt at have en vaskemaskine der kan følge med kapacitet mæsigt, så du f.eks ikke behøver at vaske to ens vaske i træk, som du med en større maskine kunne have klaret på en vask. Her anbefaler vi vaskemaskiner på 8-9kg, da disse som oftest vil kunne klare den daglige tøjmængde for en husstand af den skrevne størrelse. Samtidigt kan vaskemaskiner af denne størrelse snilt klare de fleste enkeltmandsdyner, og senge tøjet for hele familien på en til to vaske.

Den store familie

Er du en familie på fem personer eller flere, oplever du nok lige meget hvor meget du vasker kan det være svært at følge med, også selvom du har en stor vaskemaskine på 10-14kg. Er du en familie med små børn oplever du nok også at der ofte kommer lidt ekstra til, end lige det du havde regnet med at skulle vaske, dette kan være i form af flyverdragter, sengetøj, dyner og meget mere. Når husstanden indeholder så mange mennesker, er det selvfølgeligt rart med en stor vaskemaskine, der kan rumme så meget tøj som muligt. Dog kan det stadig være svært at følge med, da der som oftest er meget forskelligt der skal vaskes, og ikke alting kan vaskes sammen, derfor syntes vi her at det er særligt vigtigt at have fokus på en vaskemaskine, hvor der er muligt at nedsætte vaske tiden betragteligt, så der kan komme nogle flere vaske igennem på en dag end ellers. Læs meget mere omkring dette under afsnittet om funktioner.

 

Jo flere kg, jo mere vand og strøm bruger vaskemaskinen

 

Dette er heldigvis en påstand som ikke altid holder! Mange af de bedre specificeret maskiner i dag har det der kaldes mængdeautomatik, fuzzy-logic kontrol og meget mere. Lige meget hvad det kaldes, er meningen den samme, nemlig at veje tøjet inden vask, så maskinen automatisk kan tilrette vasketider, vandmængde og strømforbrug, så der bruges mindst muligt, og fortsat have et vaskeresultat i top. Dette er en genial udvikling, som vi altid anbefaler at man går efter når man køber maskiner på 8kg eller der over, hvor man måske ikke altid kan fylde maskinen helt.

Energimærkning af vaskemaskiner

 

Vi har i mange år været vandt til at kigge på energimærkninger med A og op til tre plusser, men dette er fortid på flere typer hvidevarer nu, herunder vaskemaskiner. Eu har nemlig udrullet en helt ny energiskala det går fra G til A, som tester på en smule anderledes måde, og samtidigt skal give et mere retvisende resultat. På mange typer hvidevarer mener jeg ikke at dette måske har været nødvendigt, men på lige præcis vaskemaskiner er det virkeligt på sin plads. Inden det nye skal blev lanceret var der virkeligt langt imellem at se en vaskemaskine der ikke havde fået det maksimale A+++, men der var mile hvidt forskel på hvor meget vand og strøm de forskellige maskiner brugte. Dette kunne ofte vildlede forbrugerne der ikke havde sat sig ind i at læse mere i dybden, men blot stolede på klasseficeringen. Dette er dog helt ændret nu på den nye skala, der meget mere tydeliggøre forskellene på de forskellige maskiner, og hvad man oftest betaler mere for. Ligeledes har den nye energimærkning også fået vandforbruget med per vask, frem for pr år, som det blev opgjort i på den tidligere skala.

På trods af denne nye skala, skal du bestemt ikke være skræmt væk fra at købe en maskine der ikke har opnået et A. Alle maskiner der bliver godkendt i dag er energirigtige for overhovedet at kunne komme på markedet, og formentligt også er mere energirigtige end din gamle, også selvom den nye har fået et F på den nye skala.

Valg af centrifugeringshastighed

 

Centrifugeringshastighed er et emne, som vi oplever at mange af vores kunder har den samme holdning omkring ”Så mange som muligt, og mindst 1600”. Men er dette virkeligt nødvendigt? Det mener vi bestemt ikke. Igennem tidernes løb, har der været mange forskellige muligheder på markedet, når det kommer til centrifugeringshastigheder. Ved årtusindsskiftet var der flere producenter der lancerede maskiner med 2000 omdrejninger i minuttet, dog led flere af dem at de samme problemer, de sled virkeligt meget på tøjet, og sled deres hovedlejer op på kort tid som forringede levetiden væsentligt. Der er dog sket meget siden da, og i dag ligger de fleste maskiner på mellem 1200 til 1600 omdrejninger. Og hvad skal man så vælge, vi anbefaler at i stedet for at kigge på omdrejningerne, så kig på restfugtigheden som er tilbage i tøjet efter vask, for på denne måde får vi et bedre indblik ikke kun i maskinens evne til at centrifugere, som også tromlens evne til at lede vandet væk fra tøjet når det er slynget ud.

Jo hårde vi centrifugere, jo mere slides der på maskinen og på tøjet, men jo færre procent vand er der som oftest også tilbage i tøjet, så er sliddet det vær? For at kunne svarer på dette, syntes jeg at der skal tages flere ting i betragtning, tørre du tøjet inden for i en lejlighed eller lign, er det rart med så lidt fugt i rummet, og dermed i tøjet som muligt, hænger du dit tøj ud kan vi lige så godt passe den smule bedre på tøjet og maskinen. Tørre du i tørretumbler er svaret lige forskelligt, har du en strømsluger af en tørretumbler, med et klassisk varmelegeme i bruges der meget strøm for at tørre tøjet, og den hårdere varme kan og være hårdt ved tøjet, kontra en moderne tørretumbler med varmepumpe der bruger væsentligt mindre strøm, og er mere blid ved tøjet med den moderate varme den laver.

Som tommelfingerregel anbefaler vi 1400omd, som har en forholdsvis lav restfugtighed, og et moderat slidt på maskine og tøj, men tag gerne ovenstående med i betragtning, så du får den helt optimale maskine til dit behov og hjem.

Programmer og special funktioner

 

Hvad vaskemaskiner i dag ikke kan. Udviklingen af vaskemaskine og specielle funktioner har virkeligt taget til de senere år, og producenterne skal nok slynge en masse smarte navne og udtryk i hovedet på forbrugerne, uden at de altid giver lige meget mening. Skulle vi skrive om alle muligheder og fordele på markedet blev vi nok aldrig færdige, men er her er et udsnit at de mest relevante der er værd at tage med i overvejelsen i købet af ny maskine.

Generelle funktioner og programmer

Sort set alle vaskemaskiner i dag mindst 8 programmer, som kan dække stort set alles behov. Bomuld, uld, silke, og finvask er nok nogen af de mest benyttede vaskeprogrammer rundt om i de danske hjem, og er derfor også stort set standart på alle maskiner. Nogle maskiner har så også special programmer til f.eks jeans, sengetøj eller udendørstøj som jakker, flyverdragter og lign.

Nedsættelse af vasketiden

Vaskemaskiner i dag vasker længere end nogen sinde, grundet at de skal være så energirigtige som muligt, men forsat skal kunne vaske tøjet ordentligt rent med det minimale energiforbrug. En 40 graders vask på tre timer og 40 minutter lyder nok at meget, men dette er ikke langt fra at være standarten på et eco program på mange af de nye vaskemaskiner i dag. Heldigvis er mange af maskinerne i dag udstyret med timemanager/speedperfect og hvad de ellers kalder den knapper, som gør det muligt at nedsætte vasketiden med helt op til 70% på nogle maskiner, uden at gå på kompromis med vaskeresultatet, dog bruger de gerne mere vand og strøm for at vaskeresultatet kan blive det samme på den korte tid.

I-dos, AutoDose, TwinDos, ja kære barn har mange navne

De har dog alle det tilfældes at de sikrer den helt korrekte dossering af sæbe og skyllemiddel for dig, lige gyldigt hvilket program du har valgt, og hvor meget du har puttet i maskinen. Det virker på den må at du fylder nogle beholdere op i sæbeskuffen eller indsætter nogle dunke i bunden af maskinen, hvorfra maskinen selv suger det ind på de helt rigtige tidspunkter i vasken, og i den rette mængde. Producenterne anbefaler gerne en sæbeproducent som de samarbejder med, eller der eget hvis de selv har en produktserie af sæber, men langt det mest flydende sæbe skulle kunne bruges. Dog er der nogle sæber der har større tendens til at tykne sig sammen, og give problemer med tiden, så vi anbefaler altid at læse producentens anvisninger og gå efter denne, i tilfælde af at der skulle opstå et problem.

Wifi opkobling

Flere og flere maskiner kommer i dag også med indbygget wifi, der gør det muligt at styre maskinen fra mobilen. Dette kan være nyttigt hvis du lige skal have sat en vask over, som gerne må være færdig når du kommer hjem så det ikke bliver surt, så kan du lige starte den fra mobilen på farten. Det kan også bare være dovenskaben med at skulle gå ud og se hvor langt tid der er tilbage af vasken, der er nemmere i sofaen og på mobilen. Men helt praktisk har det også et godt formål, oplever du f.eks under garantien at der opstår et problem med din maskine, kan du give fabrikanten adgang til den og nettet, så de kan fejlsøge på denne måde, og komme ud med den rigtige reservedel med det samme, så der ikke skal spildes flere ture på dette. Dette gør det nemmere for dig da du skal være hjemme færre gange, og nedsætter reparationstiden, da kun et servicebesøg er nødvendigt.

Motor type i vaskemaskinen

I dag kommer vaskemaskiner gerne med to typer at motorer, traditionelle motorer med kulbørster, der gerne støjer lidt mere, og bruget lidt mere strøm, også kulfrie motorer eller inverter motorer der bruger mindre strøm og støjer mindre. Ligeledes har de kulfrie motorer også mindre vedligeholdelse med tiden, da de ikke har noget kul der kan blive slidte og skal udskiftes.

 

Er der noget som du syntes vi mangler at skrive om, eller har du spørgsmål til noget af det sidder vi klar på mail og telefoner til at hjælpe dig. Kontakt os også gerne, så hjælper vi med at finde den helt rette maskine til dig!

Relaterede artikler