Afkalkning af vaskemaskine

Forlæng levetiden på din vaskemaskine ved simpel afkalkning.

Vaskemaskiner kalker lige så hurtig til som resten af husstandens genstande der har kontakt med vand, du ser det bare ikke lige så tydeligt.


Tag f.eks. en bruser, på et tidspunkt er den fyldt med kalk at vandet står ud til højre og venstre. Det er faktisk det samme på en vaskemaskine, kalken sætter sig på varmelegemet som er skjult under tromlen. Altså man kan ikke se om det trænger til en afkalkning. Derfor er det vigtigt at give maskinen en afkalkning minimum hver anden måned. Gerne hver måned hvis man bor et sted med meget kalkholdigt vand.

Stor forskel i vandets hårdhed

Alt efter hvor du bor henne, kan der være meget stor forskel på vandets hårdhed. Faktisk kan der være stor variation bare fra en ende af en by til en anden. Detfor er det vigtigt at du sætter dig ind i hvor hårdt vandet er lige præcis hvor du bor. Stort set alle forsyningsselskaber oplyser på deres hjemmeside, hvor hårdt vandet er i deres område. Når du ved dette, kan du sikre dig at afkalke dine maskiner ofte nok.
 

Valg af afkalker

Der findes et hav af forskellige afkalkere på markedet, og hvad der er stort set identisk for alle afkalkere fra de anerkendte mærker er, at de er baseret på citronsyre. Stort set alle afkalkere man kan købe i pulver form er baseret på citronsyre, da citronsyren effektivt fjerner kalk, uden at efterlade syreskader som andre syreformer kan. At købe mærke bestemte afkalkere kan hurtigt blive dyrt, i forhold til at købe at bøtte eller pose citronsyre, også selv doserer den korrekte mængde. Vi får produceret vores egen 1kg citronsyre, som du altid kan købe til en super skarp pris her. Nogle andre produkter som vi ofte hører folk fejlbarligt bruger til afkalkning er minuskalk og hexa. Der er desværre en større kæde der altid anbefaler dette til afkalkning af vaskemaskiner, hvilket vi bestemt ikke kan anbefale. Ingen af de to nævnte produkter er nær kraftige nok til at afkalke en vaskemaskine. Produkterne er superfine til at forebygge og blødgøre vandet under vask, og gør også at kalken ikke bygger sig lige så hurtigt op på varmelegemet, men rigtig afkalkning er stadig nødvendigt, for at holde maskinen og varmelegemet uden kalk.
 

Hos Korsør Hvidevarecenter anbefaler vi følgende helt nemme afkalkning af vaskemaskine:
 

  1. Sikrer dig at maskinen er tom.

  2. Smid 2 dl citronsyre ind i tromlen. (Hvis du benytter dig af flydende afkalker, spring dette trin over)

  3. Luk lågen og start maskinen på en kogevask uden at nedsætte tiden.
     

 Hvis du bruger flydende afkalker, så vent til maskinen er begyndt at tage vand ind, og hæld så der efter produktet i sæbeskuffen. Med vores flydende afkalker, benyt 1/4 af flasken.

 Nu er din opvaskemaskine korrekt afkalket de næste 1-2 måneder.

Hvor vigtigt er det at afkalke vaskemaskinen korrekt?

Svaret er helt enkelt, MEGET VIGTIGT! Som vi skrev tidligere, sætter kalken sig særligt omkring varmelegemet, og nedbryder dette meget hurtigt. Faktisk kan manglende eller forkert afkalkning halvere levetiden på et varmelegeme. Ydermere kommer din vaskemaskine til at bruge mere strøm hvis den er kalket til. Det sætter sig nemlig en kraftig kalk belægning over alt på varmelegeme, der gør at det ikke har direkte kontakt med vandet, og derfor skal bruge meget mere strøm på at varme vandet op.
 

Relaterede artikler